13 Mayıs 2011 Cuma

Microchip PİC denetleyiciler

PİC NEDİR?
Microchip firmasının ürettiği , adını Peripheral Interface Controller (çevresel ünite denetleme arabirimi) ifadesinden alan PIC , giriş - çıkış (input - output I/O) işlemlerini çok hızlı gerçekleştirebilecek şekilde tasarlanmış bir chip 'tir


PIC Mikrodenetleyicilerin Sahip Oldukları Bellek Çeşitleri

EPROM ( Erasable Programmable Memory ) :
EPROM belleğe elektrik sinyali ile kayıt yaptırılır. Yüklenmiş programı silip değiştirmek için EPROM silici cihazlar ile mor ötesi ışığa maruz bırakılır.

EEPROG ( Electrically Erasable Programmable Memory ) :
Microchip firmasının FLASH bellek olarak da adlandırdığı bu bellek tipinin EPROM bellekten farklı olan tarafı elektrik sinyali ile hızlı bir şekilde silme işlemi yapabilmesidir.

ROM ( Read Only Memory ) :
Bu bellek sadece bir kere fabrikasyon sırasında yazılabilirler. Maliyeti çok düşük olmasına karşın bu chip 'lerin kötü tarafı üretim sonrasında programda tespit edilecek olan tek bir hatanın tüm chip 'lerin atılmasına neden olabilmesidir.

Neden PIC mikrodenetleyici (entegre) tercih ediliyor?

* Geniş bir kitle tarafından kullanıldığı için PIC programlama ile ilgili üretilen yazılım ve donanım çok fazladır ve kolay bulunur.
* Türkiye 'de kolayca ve düşük maliyetle elde edilebilir.
* Basit elektronik devre elemanları kullanılarak hazırlanabilen donanımlar ile ( programlama kartları ) programlanabilir.
* Gerektirdiği reset , clock sinyali ve güç devreleri çok basittir.
* Çok fazla kullanıcı olduğundan internet sayesinde örnek program ve projeler incelenebilir.
                                                                            kaynak: robotiksitem.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder